Misdaad ontneemt Latijns-Amerika en Caribisch gebied economische groei
11 Nov, 12:52
Naast de menselijke tol bedragen de kosten van criminaliteit bijna 80% van de overheidsbudgetten van de regio voor onderwijs, twee keer zoveel als wat er wordt uitgegeven aan sociale bijstand, en 12 keer zoveel als het budget voor onderzoek en ontwikkeling, zo bleek uit de studie, die gebruikmaakte van gegevens uit 2022 en die maandag werd gepubliceerd.
Criminaliteit "beperkt de groei, drijft ongelijkheid aan en leidt particuliere en publieke investeringen af. We moeten onze krachten bundelen en onze inspanningen verdubbelen om die realiteit te veranderen," zei IDB-president Ilan Goldfajn in een verklaring.
De studie berekent de directe kosten van criminaliteit op drie gebieden: verlies van menselijk kapitaal als productieve tijd, uitgaven aan criminaliteitsbestrijding door bedrijven en overheidsuitgaven aan criminaliteitspreventie en strafrecht. In 2022 waren de beveiligingsuitgaven van particuliere bedrijven goed voor 47% van de totale kosten van criminaliteit, terwijl de overheidsuitgaven aan criminaliteitspreventie 31% vertegenwoordigden en het verlies van menselijk kapitaal 22% uitmaakten.
Ter vergelijking: een set gegevens uit Polen, Ierland, Tsjechië, Portugal, Nederland en Zweden toonde aan dat hun kosten 42% lager zijn dan in LAC.
Als de regio het niveau van haar Europese tegenhangers zou bereiken, zou ze bijna 1% van het BBP hebben om te investeren in sociale voorzieningen en andere programma's, aldus de IDB.
Een parallelle studie van het Internationaal Monetair Fonds noemt Latijns-Amerika als verantwoordelijk voor een derde van de moorden wereldwijd, ondanks dat het minder dan 10% van de wereldbevolking herbergt, waarbij de bestrijding van de georganiseerde misdaad bijzonder kostbaar is.
"De aanwezigheid van bendes en drugshandel verhogen de kosten van zakendoen", aldus het IMF-rapport. "Een nieuwe analyse van Mexicaanse bedrijven suggereert dat de schade door criminaliteit vier keer hoger is voor bedrijven die melding maken van bendes die in hun omgeving actief zijn."
De fiscale kosten voor overheden zijn ook aanzienlijk, aldus het IMF, dat stelt dat de uitgaven aan openbare orde en veiligheid in de regio gemiddeld ongeveer 1,9% van het BBP bedragen en meer dan 7% van de totale uitgaven.
"Hoewel meer geld uitgeven aan veiligheid en het inzetten van meer politie lijkt bij te dragen aan het verlagen van criminaliteit, zijn andere factoren waarschijnlijk belangrijker in LAC, waarbij bestedingsefficiëntie een cruciale rol speelt. Ondanks een hoog percentage van de uitgaven aan de rechterlijke macht, blijft het vermogen van de rechtbanken om misdaden te bestraffen bijvoorbeeld zwak."
Onder de beleidsvoorstellen zegt het IMF dat LAC een "regionaal kennisplatform" moet opzetten om gegevens te verzamelen, uit te wisselen en te analyseren, naast de verspreiding van best practices over effectieve economische en veiligheidsbeleidsreacties.
Thursday 14 November
Wednesday 13 November
Tuesday 12 November
- Venezuela: Explosie gasleiding stagneert ruwe olieproductie
- Column: Obstakels
- Regering wil grondconversie optrekken naar 2 ha
Wednesday 13 November
- OKB pleit voor zijn gelijk in kwestie NPS
- Twee huizen te Charlesburg afgebrand
- 2e boot Apoera gezonken; bij eb water eruit pompen
- Politie treft kluis aan tijdens surveillance
- Politie rekruut ook overleden aan gevolgen aanrijding
- EBS bond is in beraad; houding directie beu
- SEOB: 62.6% IMF maatregelen afgerond
- CHof: Schild of Schaduw van democratische rechtsstaat?
- Shell wint hoger beroep tegen baanbrekende Nederlandse klimaatuitspraak
- Marineschip ‘RSS Barracuda’ vaart Surinaamse wateren binnen
- Ook vandaag onweersbuien, heldere hemel in de nacht
- IMF-missie positief over evaluatie programma
- NPS daagt OKB voor het gerecht
- Geen nevenfuncties meer voor Assembleeleden na 25 mei
Tuesday 12 November
- Jairam: Landbouwinnovatie nodig om uit kleinschaligheid te komen
- De Surinaamse Effectenbeurs (Suriname Stock Exchange)
- COP29: President wil ondersteuning van ontwikkelde landen
- Stanley Rensch: Onvermoeibare strijder voor rechtvaardigheid
- COP29: Gastland Azerbeidzjan verdedigt olie- en gasindustrie
- Poging tot beroving mislukt na schotenwisseling
- Grootte stembiljetten geeft technisch probleem bij stemmen
- Haïti beëdigt nieuwe premier temidden van toenemend geweld
- ‘Ongelooflijk lastig om internationals naar Suriname te halen’
- Koele ochtend met buien in de middag
- Saudische kroonprins: Israël pleegt 'genocide' in Gaza
- Column: Okro supu gaat niet helpen om BiZa te krijgen
- Gajadien: Instabiele koers zal succes programma IMF teniet doen