starnieuws

Systeem overheid werkt criminaliteit in de hand

08 May, 16:37

De discussieavond van de Kenniskring is druk bezocht. Het publiek had veel vragen, maar er was weinig tijd daarvoor omdat de inleidingen te lang waren. (Foto: René Gompers)
De samenleving heeft in de strijd tegen de criminaliteit heel veel bij te dragen; sommige criminelen worden 'gekweekt'. Ook de mentaliteit dat 'lanti' voor alles moet zorgen overheerst te vaak ambities om met hard werken op de maatschappelijke ladder te klimmen. Men zoekt te vaak naar omwegen om aan geld te komen wat criminaliteit in de hand werkt. Maar het systeem van de overheid die valutakoersen niet kan bedwingen, het ondernemen moeilijk maakt, instituten bemenst met personen van wie de integriteit ter discussie liggen zijn debet hieraan. Het systeem van "je moet eerst iemand daar kennen om zaken gedaan te krijgen", maakt het ook moeilijk om de criminaliteit terug te dringen. Dit zijn enkele van de punten geweest op de discussieavond van de Kenniskring.

De Kenniskring houdt elke maand een lezing en discussieavond over diverse onderwerpen. Het thema afgelopen dinsdag was Het veiligheidsgevoel in ons land; aanpak van de criminaliteit!". Korpschef Bryan Isaacs en legerbevelhebber Werner Kioe-A-Sen hebben met cijfers en andere informatie onder andere aangegeven dat vergeleken met de regio de criminaliteitscijfers "nogal meevallen". Er zijn al enige successen geboekt met de Operatie Zero Tolerance. Zij gaven aan dat er een hechte samenwerking is tussen politie en leger -ondanks een acuut tekort aan mankracht- om zoveel mogelijk de veiligheid te garanderen.

Veiligheidsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie merkte onder andere op dat bij grote delen van de samenleving er een mentaliteit heerst die criminaliteit en onveiligheid in de hand werken. Gilbert van Dijk, voorzitter van de Suriname Business Forum gaf aan dat er nog teveel hapert aan de autoriteiten en instanties die voor de veiligheid moeten zorgen. Zij houden vaak juist situaties in stand die criminele activiteiten in de hand werken. En als hooggeplaatste ambtenaren beweren dat de overheid niet voor veiligheid kan zorgen, gaat men zich nog meer onveilig voelen. De inleidingen hebben langer geduurd dan de afgesproken tijd waardoor de discussie met het aanwezige publiek korter is geweest.

De mensen hadden heel veel vragen en aanbevelingen voor vooral de 'lanti mensen' aan de tafel. Aanbevolen werd het onmiddellijk aanpakken van de 'kleine dingen': introduceren van hele hoge boetes voor zwaar getinte ruiten, verkeersovertreders en mensen die voor last zorgen. Men is het er wel over eens dat de moeite die gemaakt wordt om de criminaliteit -op elk vlak- terug te dringen niet alleen van de overheid komen. Burgers kunnen en willen ook helpen maar zij moeten de kans wel krijgen. Daarbij wordt gedacht aan het aanpassen van het proces om aan wapens te komen "want die criminelen hebben wel en die mensen die worden overvallen hebben niet".

Advertentie

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May