starnieuws

Brazilië: Lula roept noodtoestand uit in zuidelijke deelstaat

07 May, 08:52

Een drone-beeld toont boten met vrijwilligers die zoeken naar mensen die geïsoleerd zijn bij huizen, in de overstroomde wijk Mathias Velho in Canoas, in de staat Rio Grande do Sul. (Foto: Reuters)
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft het Congres maandag gevraagd een staat van publieke rampspoed te erkennen, vanwege de zware regenval die minstens 85 mensen het leven heeft gekost in de zuidelijkste deelstaat van het land, Rio Grande do Sul.

Meer dan 130 mensen worden nog steeds vermist na de overstromingen die meer dan tweederde van de bijna 500 steden in de deelstaat hebben getroffen, waardoor ongeveer 150.000 mensen ontheemd zijn geraakt, aldus de civiele beschermingsautoriteit van de staat.

Overstromingen hebben in verschillende steden wegen en bruggen vernield, waardoor aardverschuivingen zijn ontstaan en een spoor van vernietiging is achtergelaten.

De maatregel van Lula vraagt het Congres om een openbare ramp in de deelstaat af te kondigen, die extra overheidsuitgaven zou toestaan, zonder dat er aan een uitgavenplafond hoeft te worden voldaan dat is vastgelegd in de vorig jaar goedgekeurde begrotingsregels.

Uitgaven en belastingvrijstellingen die verband houden met het herstel van de deelstaat zullen op grond van de maatregel ook niet worden meegeteld in het begrotingsresultaat van de overheid.

"We hebben nog geen inschatting van wat er nodig zal zijn", zei minister van Planning Simone Tebet. "Pas als het water zich terugtrekt, zullen we de enorme omvang van de schade in de staat zien…", voegde ze eraan toe.

Flavio Rosa (72) uit de kleine stad Canoas, zegt dat het de eerste keer is dat hij vernietiging van deze omvang in Rio Grande do Sul heeft gezien, veroorzaakt door de regen, die in dit deel van Brazilië jaarlijks voorkomt. "Ik heb andere overstromingen gezien, maar niet zoals deze," zei Rosa.

De weersomstandigheden zijn maandag verbeterd, maar de buien zullen deze week naar verwachting in lagere volumes terugkeren en tussen 10 en 15 mei weer kunnen aantrekken, aldus de lokale weersvoorspeller MetSul Meteorologia.

"De hydrologische en meteorologische scenario’s zijn helemaal niet gunstig op de korte en middellange termijn", aldus het rapport. "Ondanks verbeteringen in delen van de deelstaat, zullen sommige gebieden nog heel lang onder zware omstandigheden blijven."

Gouverneur van Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, heeft benadrukt dat het dodental nog aanzienlijk zou kunnen stijgen, naarmate reddingswerkers toegang krijgen tot meer regio's.
Bedrijven zijn zwaar getroffen, waarbij vleesverpakkerslobby ABPA zegt dat tien varkensvlees- of pluimveefabrieken geheel of gedeeltelijk zijn stopgezet.

Olietoezichthouder ANP verlaagde tijdelijk de mandaten voor het bijmengen van biobrandstoffen in benzine en diesel in de deelstaat, omdat de lokale ethanol- en biodieselvoorziening werd aangetast. Petrobras' De Canoas-raffinaderij leverde nog steeds fossiele brandstoffen, aldus het rapport.

De internationale luchthaven Salgado Filho van de staatshoofdstad Porto Alegre, een van de drukste van Brazilië, werd voor onbepaalde tijd opgeschort, aldus exploitant Fraport.
Spoorwegexploitant Rumo zegt dat de treincirculatie in de deelstaat gedeeltelijk is onderbroken vanwege het extreme weer en dat de schade aan activa "nog steeds naar behoren wordt gemeten".

Advertentie

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May