starnieuws

Legstranden zeeschildpadden bezaaid met dode vissen

06 May, 03:50

Honderden dode vissen spoelen aan op het strand van Galibi. De situatie is een ramp, beschrijft het dorpshoofd.
Ruim twee weken kampen de bewoners van Galibi en omgeving met een enorme stank, veroorzaakt door het aanspoelen van dode vissen vanuit de zee. Ook de legstranden van de zeeschildpadden zijn bezaaid met dode gewervelde dieren. Ricardo Pané, kapitein van het dorp zegt aan Starnieuws dat het de tweede keer is dat zo een situatie plaatsvindt. Vijf jaar geleden waren dat nog de zeewieren. Hij luidt de noodklok. Niet alleen de Surinaamse zijde kampt met deze problematiek, maar ook Frans-Guyana maakt hetzelfde mee.

Pané heeft geen idee wat de oorzaak is, maar concludeert dat de vissen in de Atlantische Oceaan zijn gestorven. Hij motiveert dat de vissterfte niet in de Marowijnerivier plaatsvindt. Het dorpshoofd heeft sterk het vermoeden dat de massale sterfte van de vissen een van de zovele tekenen is van klimaatverandering. “Dit hebben we nooit eerder gekend sinds er sprake is van klimaatverandering merken we een heleboel vreemde zaken in het milieu en natuur,” verklaart het dorpshoofd.

De kapitein van Galibi uit zijn bezorgdheid over de gezondheid, voedselzekerheid en de economische situatie. Deze aspecten komen onder druk te staan vanwege de ontstane situatie. De lokale vissers die doen aan kleinschalige visserij kunnen ruim twee weken niet naar zee voor de visvangst. Dit heeft een direct gevolg voor het gezin. Komt nog bij kijken dat van oudsher de bewoners van het gebied leven van jacht en visvangst, dus nu komt de voedselzekerheid in gevaar. Pané noemt dit gebeuren een ramp voor het gebied.

De redactie heeft het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu naar een verklaring gevraagd over de situatie. Volgens minister Marciano Dasai is het onderzoek gaande. Verwacht wordt dat vandaag meer duidelijkheid komt over de situatie.

Advertentie

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May